lördag, maj 02, 2009

Veckans film v18 - Dogma!

Såg Dogma igen i går. Det är många år sedan nu vi såg den så det var dags igen.

I den här rullen har de två fallna änglarna Loke och Bartleby upptäckt ett kryphål i den kristna trosläran, dogman, ett sätt att få Guds förlåtelse.

Allt de behöver göra för att öppna himlen är att bege sig till New Jersey som under en värvningskampanj utlovar syndernas förlåtelse till alla som, under en viss tid, passerar kyrkovalvet.

Det finns dock ett litet problem med deras plan: Om de lyckas är Gud bevisligen inte ofelbar och då kommer jämvikten mellan gott och ont att sättas ur spel, vilket i sin tur innebär att all existens upphör. En avlägsen släkting till Jesus får därför i uppdrag att stoppa Loke och Bartleby.

Dogma leker med tanken på hur det hela kan ligga till. I filmen finns det en Gud, men HON är en kvinna. Jesus är svart, Maria var inte jungfru - tvärt om - och Jesus hade syskon.

De kallar Bibeln könsdiskriminerande och rasistisk, och påstår att det är människan som förorsakat detta. Man leker hela tiden med idén, eller tanken, om Gud och Bibeln. På ett sätt kan man se filmen som om den var baserad på Bibeln, även om själva handlingen är ny har man tagit hela idén om tron och vänt den ut och in och hittat på en egen version av kristendomen och hela bakgrunden till universum.

Detta är alltså en komedi och ska tas med en nypa salt. Det är kanske inte den mest välgjorda filmen genom tiderna men har helt klart sina poäng och man kan inte annat än le när man ser den. Så vare sig man är troende inom kristendomen eller ej så är filmen värd att se.

Här följer ett klipp där Ängeln Metatron kommer till Bethany, hon får nämligen i uppdrag att stoppa änglarna från att ta sig in i kyrkan.
Tillsammans med "den trettonde aposteln" som ingen på jorden vet om att han existerar, för att han är svart, två underliga profeter, en strippande musa och Guds röst tar hon sig till slut an uppdraget.

Det är här den underliga historien börjar. Jag hoppas det inte blev för krångligt, för filmen är inte så konstig ändå. När man sitter å tittar på filmen tar man ganska snabbt in alla fakta och hela den nya ordningen.Inget Valborgsfirande!

Näe, vi firade ingen valborg i torsdags. Maken jobbade och eftersom det varken skulle vara bål eller fyverkerier (för torrt) så gick inte jag och barnen i väg. I stället hade vi lite mys här hemma i soffan med film och popcorn.

I går så var Christoffer och Karin här på eftermiddagen/kvällen. Vi grillade och efter det såg vi Dogma på dvd. Det var ett tag sedan vi såg den så det var faktiskt trevligt. Å en ung Matt Damon är ju aldrig fel. *Harkel*

Jag har även hunnit med att lägga ut båda gräsklipparna på Blocket och lika så L's cykel. Får väl se om det blir sålt. Hoppas kan man ju alltid. Behöver platsen i förrådet till annat.
Har även packat alla sakerna jag sålde på Tradera, så nu hoppas jag att folk kan betala snabbt också. 769kr fick jag ihop den här gången. Verkligen trevligt.

Även ett kalas har vi hunnit med i dag. O har varit på Popstjärne-party. Å vem går man inte som då? Jo, Hannah Montana förstås.


Nu tänkte jag ge mig på att tvätta några fönster. De är så äckligt smutisga. Man skäms verkligen för hur de ser ut. Sen ska jag se om jag kan måla lite också. Jösses vad jag känner mig nyttig!!